Ανατολικό Κουρδιστάν

 Ανατολικό Κουρδιστάν (Κουρδιστάν Ιράν)

 

 Η κουρδική, εθνική εξέγερση στο Κουρδιστάν Ιράν ξεκίνησε τον 190 αι.. Η πιο σημαντική εξέγερση χρονολογείται στα 1880, υπό την ηγεσία του θρησκευτικού ηγέτη Σεϊχη Ουμπεϊντουλάχ. Ο Ουμπεϊντουλάχ είχε πετύχει συμφωνία με τους υπόλοιπους Κούρδους ηγέτες του Ιράν για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. ΑΡχικά, στόχος του ενωτικού κινήματος ήταν η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα όρια της τότε Περσίας. Όμως, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στα κατεχόμενα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εδάφη. Η Περσία είχε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, καθώς αδυνατούσε να αναχαιτίσει τους Κούρδους. Τότε, ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας. Την ώρα που ο Τσάρος ετοιμαζόταν να παράσχει βοήθεια, πρόλαβαν γεμάτη προθυμία οι Οθωμανοί. Το κουρδικό κίνημα δεν κατάφερε να αντέξει τα κτυπήματα δυο συνεργαζομένων αυτοκρατοριών.

Τζεμίλ Τουράν Cemil Turan Bazidi

Η επόμενη σημαντική εξέγερση στο Κουρδιστάν Ιράν χρονολογείται στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1911) και συνεχίσθηκε μέχρι το 1930. Πήρε το όνομά της από τον αρχηγό της Ισμαϊλ Αγά Σίμκο.

Τζεμίλ Τουράν  Cemil Turan BazidiΗ εξέγερση του Σίμκο είχε μεγάλη απήχηση στους Κούρδους της περιοχής, με αποτέλεσμα ο επαναστατικός στρατός να καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Ο σάχης Ριζά Χαν για να ανακόψει το στρατό του Σίμκο ζήτησε τη βοήθεια των Αζέρων -που ακόμη ζουν στο Ιράν. Τελικά, το 1930 ο Σίμκο δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Ιράν και η εξέγερση διαλύθηκε.

<< Πίσω

Translate »