25 Σεπτεμβρίου θα γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν

Κυριακή, Σεπτέμβριος 17th, 2017 @ 8:39ΜΜ

Ο Μασούτ Μπαρζανί, πρόεδρος του Κουρδιστάν Ιράκ

Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,

την ελληνική κυβέρνηση, όλα τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τον ελληνικό Λαό

Εμείς, η Επιτροπή Συμπαράστασης στον κουρδικό λαό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ανεξάρτητη πατρίδα, ζητούμε από όλους να σταθούν αρωγοί στο πλευρό του. Οι μέρες πλησιάζουν. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο κουρδικός λαός θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να εμποδίσουν. Πιθανόν ο χάρτης του κόσμου να αλλάξει και είναι αυτό που φοβούνται πολλοί.

Οι πιέσεις και οι απειλές από τις γειτονικές χώρες, που έχουν υπό την κατοχή τους ένα κομμάτι του Κουρδιστάν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Απροκάλυπτες και ξεκάθαρες: Να μη γίνει, σε καμιά περίπτωση, το δημοψήφισμα. Αυτά τα κράτη γνωρίζουν πώς με τη Συνθήκη της Λωζάννης «διορίστηκαν» κατακτητές και μοιράστηκαν τη γη του Κουρδιστάν· θυμούνται πώς έπνιξαν στο αίμα κάθε εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση των Κούρδων· και φοβούνται ότι ο άνεμος ανεξαρτησίας στο Κουρδιστάν-Βόρειο Ιράκ πιθανόν να δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο ντόμινο.

Δυστυχώς η αρνητική στάση τους απέναντι στο δημοψήφισμα συμπαρέσυρε και χώρες με παγκόσμια επιρροή. Οι τελευταίες προσπάθειες αναβολής έγιναν πριν από λίγες μέρες σε συνεδρίαση όπου συμμετείχαν ο Μπραντ Μαρκ Ροκ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός και ο Βρετανός πρέσβης στη Βαγδάτη, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ και ο πρόεδρος του Κουρδιστάν Μασούτ Μπαρζανί. Τέσσερις ώρες κράτησε ο πιεστικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να οδηγήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Ο Μπαρζανί αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Δεν δέχτηκα καμία εναλλακτική πρόταση. Όχι τώρα το δημοψήφισμα, αλλά πότε; Το ερώτημά μου δεν απαντήθηκε ποτέ. Άλλωστε δεν αποφασίζω εγώ. Έχει ήδη αποφασίσει ο κουρδικός λαός και όλα τα κουρδικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Μην κουράζεστε άλλο και μην ασχολείστε με αυτούς που είναι ενάντιοι. Το δημοψήφισμα θα γίνει και η ανεξαρτησία, που ήδη έχει κατακτηθεί, θα ανακοινωθεί κιόλας».

Οι Κούρδοι στο Βόρειο Ιράκ είναι αποφασισμένοι. Αυτός ο λαός που στάθηκε όρθιος μετά τις τόσες σφαγές, μετά τα χημικά του Σαντάμ, τις επιθέσεις του ISIS, δεν θα παραδοθεί. Δεν θα κάνει πίσω. Ένα κράτος ελεύθερο, ανεξάρτητο, δημοκρατικό γεννιέται και ζητάει τη συμπαράσταση όλων.

Για την Επιτροπή Συμπαράστασης στον κουρδικό λαό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Τζεμίλ Τουράν

693 7242300

xalomcemil@gmail.com

Posted by
Categories: Άρθρα
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet. Be the first!
Leave a Reply

Translate »